VIJESTI

2. liga

KREMPIJEVO  - SIERRA LEONE  5 : 3 (0:1)

 

Početak utakmice odmah je pokazao da ekipa Krempijevo želi osvojiti bodove  kako bi  barem teoretski ostala u konkurenciji za opstanak u drugoj ligi. Cijelo prvo poluvrijeme Krempijevci drže loptu u svojim nogama, napadaju suparnička vrata, ali ipak na odmor odlaze sa minusom 0:1.

U drugom poluvremenu ista priča, domaćini napadaju, a gosti iz kontre postižu lagane golove  i 7 minuta prije kraja na smeforu je 0:3.

Krempijevci ipak ne posustaju, uvode igrača-golmana ubrzo smanjuju rezultat na 2:3, da bi veliku grešku obrane Sierra Leone iskoristio Mario Zebić i poravnao rezultat na 3:3.  To nije bio kraj velikog preokreta, izvrsni Zebić u istoj minuti postiže još 2 gola za 5:3,  te svojoj ekipi donosi bodove i makar minimalnu nadu za opstanak.   

2. liga veterana

SPORT2LIFE –  OSANDESETE MALA KAVANA  0 : 3 (0 : 2)

 

U fer i korektnoj utakmici vidjeli smo relativno jednosmjernu utakmicu. U ne baš pretjerano jakom tempu gosti su kontrolirali utakmicu. Puno više su pokazali od igre i konkretnije prijetili. Objektivno rezultat je po prikazanom mogao biti i veći. Ne može se reći da domaćin nije znao zaprijetiti iz kontri, ali danas su definitivno ostali dužni. Nisu našli rješenje za visoki presing gostiju koji zasluženo odnose visoku pobjedu.

 

1. liga

Na utakmici 23.kola 1.lige mladih igrane dana 22. svibnja 2023. između ekipa Rabona Split - CB Latino i  Staklo Maas 48 sekundi prije kraja utakmice igrač ekipe Rabona Split - CB Latino Antonio Kulić se je oslobodio protivničkog igrača u protivničkoj polovici i s loptom u nogama krenuo prema protivničkom golmanu u situaciji "1 na 1". Protivnički igrač ga je pratio. Došavši na oko 8 metara od gola, pokušao je pucati, ali ga je protivnički igrač sapleo s leđa. Prvi sudac bez razmišljanja dosuđuje prekršaj. Protivnički igrač u trenutku negoduje s poda da nije dotakao Antonija Kulića već samo loptu te da je Kulić u stvari pao preko lopte. Antonio Kulić potom odmah bez razmišljanja i bez da ga itko išta pita ili da itko vrši bilo kakav pritisak priznaje sucu da je start bio čist i da je pao preko lopte. (Možda je važno za napomenuti da gledajući s tribina, zaista se je negodovanje protivničkog igrača činilo besmislenim jer je prekršaj izgledao čist.)

Značaj njegovog čina je u tome što se je radi o jednoj super zanimljivoj završnici prvenstva i u kojoj se ekipa Antonija Kulića grčevito bori za opstanak, a protivnička ekipa Staklo Mass za prvaka. Sve navedeno dogodilo se, naglašavamo, 48 sekundi prije kraja potpuno ravnopravne utakmice pune tempa, žustrine, pozitivne sportske nervoze, a sve zbog njenog značaja pri rezultatu 4-3 za ekipu Staklo Maas koja je u tom trenutku imala već 4 akumulirana prekršaja.

U prilog važnosti ovog sportskog poteza ide i činjenica da je isti za svoj potez dobio dugi gromoglasni pljesak svih (ili velike većine od) nekih 200tinjak gledatelja u dvorani kao i cjelokupne ekipe Staklo Maas.

Ovim sportskim potezom protivničkog igrača ekipa Staklo Maas je ostala u prilici za 1.mjesto u posljednja 3 kola (ovise isključivo o svojim rezultatima), a ekipa Rabona Split - CB Latino čiji je Antonio Kulić član vjerojatno bez boda ili sva 3 (pitanje je kako bi se utakmica odvila u posljednjih 48 sekundi) koja bi u ovom trenutku toj ekipi "zlata" vrijedila.

Ovo pišemo jer smatramo da ovakav sportski potez ne bi smio ostati zaboravljen, potez koji budi nadu da društvo nije potpuno iskrivljeno i koji pokazuje smisao i značaj (amaterskog) sporta u cjelini i koji je na ponos našoj Udruzi. Uostalom, ovo je potez koji prikazuje naše članove i Udrugu u puno ljepšem svjetlu od onih turobnih izrečenih kazni i suspenzija uslijed devijantnih ponašanja pojedinaca kao i onih nažalost mnogih učestalih prigovaranja.

I ovim putem pozivamo sve aktere naših utakmica da sve uočene propuste, pogreške, ali i ovakve lijepe geste dostavljaju na naš službeni mail bez ustručavanja kako bismo kao Organizacija i dalje napredovali u svim segmentima. Hvala Vam!

 

S poštovanjem,

Josip Radić, predsjednik UMNSt

3. liga

OLIVA  –  SKALICE  2017   3 : 4  (1 : 0)

 

Vrlo dobra i zanimljiva utakmica. Već na samom početku, lošiji ulazak u utakmicu favoriziranih gostiju kažnjavaju domaćini i dolaze do ranog vodstva. Nakon pogotka Oliva se čvrsto postavlja u obrani i kontrama pokušavaju iznova iznenadit ekipu Skalica. To su radili jako dobro. Lako su odolijevali svim napadima. Napadi Skalica sveli su se najčešće na dalekometne pokušaje.

U drugom dijelu uvod sličan, Skalice su krenule odlučnije, ali bez velikog učinka. Sve je promijenio lijepi dalekometni zgoditak Asanovića u 18.min utakmice. Ekipi Skalica je dao vjetar u leđa, a utakmici sasvim drugu dimenziju. Nije se dugo čekalo ni na drugi zgoditak Skalica. Odlično koriste pad Olive i podižu prednost svega 2 min. nakon izjednačenja. Tada na terenu postoji samo ekipa Skalica, koja kažnjava svaku pogrešku Olive i olako dolaze na prednost od 1:4.

Izgledalo je da će visina pobjede samo rasti, ali sa tim se nije složila Oliva. Smogli su snage, zbili redove i uspjeli ublažiti poraz. Na kraju minimalna pobjeda, ali vrlo bitna za ekipu Skalica u borbi za naslov.

OBAVIJEST - Futsal završnica gradskih liga

Poštovani,

obavještavamo Vas da smo u ponedjeljak 22.5. u popodnevnim satima zaprimili mail o konačnom otkazivanju Futsal završnice gradskih liga. Nažalost, osnivač i idejni začetnik takvog jednog hvalevrijednog projekta gosp. Vedran Frelih (Organizator) uz sav trud nije mogao pronaći adekvatnog sponzora koji bi garantirao da će se Završnica moći održati na nivou i visoko postavljenim standardima kao u prethodna tri izdanja. Na samom početku ovosezonskih natjecanja izvješteni smo da dosadašnji sponzor više nije u mogućnosti podržavati ovaj projekt (uslijed rata u Ukrajini u kojoj mu je sjedište). O istome smo naše članstvo odmah obavijestili i najavili da je održavanje Završnice upitno posebno zato što nije potpisan Ugovor o pravima i obvezama između UMNSt i Organizatora za natjecateljsku sezonu 2022/2023.

Ipak do posljednjeg trenutka nadali smo se svi (i Organizator i sve Udruge koje su bile dio ovog projekta) da će se ova jedna lijepa priča nastaviti, da se neće prekidati, da će se pronaći neko barem zadovoljavajuće rješenje. Šteta da nije tako i voljeli bismo da naše ekipe ljudski prihvate ovu situaciju. Jedna ovakva priča se možda gasi, a potiho se nadamo da samo odlazi na pauzu godinu dana jer imamo obećanje Organizatora da će učiniti sve da ovaj projekt ponovno zaživi dogodine. Vjerujemo njegovoj riječi i dobroj volji jer naprosto je nevjerojatno koliko je sebe dao za sve ovo u svim ovim izrazito izazovnim godinama.

Vedrane, pretpostavljam da ovo čitaš pa na samom kraju koristimo prigodu poručiti ti: Zbog cjelokupnog amaterskog malog nogometa želimo da se ne razočaraš i da uistinu pokušaš nastaviti ovu nevjerojatnu priču. U ime cjelokupnog članstva Udruge za mali nogomet Split, u ime Upravnog odbora i moje osobno: Istinski hvala na svemu!


S poštovanjem,

Josip Radić

Predsjednik UMNSt